Siste

Politiet i Spania advarer mot frekk innbruddsmetode

Det er nesten umulig å få øye på, hvis du ikke vet hva du ser etter. Slik sikrer du din bolig i Spania mot innbrudd og husokkupanter. «


Nasjonalpolitiet i Spania advarer nå mot frekke tyver, som bruker en utspekulert metode for å identifisere tomme boliger.

Tyvene fester rett og slett en tynn limtråd eller sytråd mellom karmen og døra. Er tråden ubrudd etter en periode, vet tyvene at det er fritt frem.

Flere tyver har de siste årene brukt denne og lignende metoder.

I turistområdene er det gjerne mange feriehus som står tomme, spesielt i disse coronatider.

Disse er et yndet tyveriobjekt, men også attraktive for husokkupanter – en stor utfordring for flere norske boligeiere i Spania.

Politiet har advart mot metoden tidligere også.

– Hvis du ser tråder med lim mellom karmen og døren til ditt hjem, vær OBS. Det er en metode for å lokalisere og stjele fra tomme hus. Ikke rør noe og ring 091 (nummeret til nasjonalpolitiet, journ.anm.), skriver nasjonalpolitiet på Facebook.

P.S. Ofte vil du få bedre «service» som utlending hvis du ringer 112, da den vanlige nødsentralen som regel har et bedre tilbud på flere språk. Dette avhenger av hvor du er i landet.

Slik sikrer du din bolig

Det finnes flere ting du kan gjøre for å sikre deg mot innbrudd eller husokkupanter i Spania – også om du er borte fra boligen over lengre tid.

Det første – og beste trikset – er å installere en boligalarm tilknyttet alarmsentral, slik vi også har skrevet om tidligere.

En boligalarm er den absolutt beste investeringen mot innbrudd og husokkupanter i Spania. Foto: Canariavisen

Ettersom denne både sørger for rask politiutrykning og bildedokumentasjon, er du langt bedre rustet i en eventuell okkupasjonssak.

Trolig vil politiet ganske enkelt pågripe okkupantene, før de rekker å bytte lås.

En boligalarm virker også avskrekkende på innbruddstyver og er i så måte uvurderlig.

Kjente selskaper i Spania som tilbyr boligalarm tilknyttet alarmsentral, er Prosegur og Securitas Direct.

Om du skal installere en alarm, ikke glem å forhandle på pris! Alarmselgerne begynner ofte på en latterlig høy pris for selve alarmen, men er du litt sta kan du få den mye billigere.

Dette bør en alarm koste

Alarmen burde ikke koste deg særlig mer enn 200 - 300 euro og da bør du forvente både vindussensor, dørsensor, bevegelsessensor med kamera, alarmsentral og sirene. Forhandler du litt ekstra får du gjerne med en røykvarsler på kjøpet også.

I måneden kan du regne med 40 - 50 euro i løpende kostnad for å ha alarmen tilknyttet sentralen. Dette inkluderer som regel vedlikehold og service og hvis alarmen går kontakter sentralen politiet.

Et billigere alternativ kan være frittstående alarmløsninger, men her går du glipp av den store fordelen som en alarmsentral gir deg.

Du må også stå for montering og vedlikehold selv og ikke minst betale for hele alarmen innledningsvis, men du slipper månedskostnadene.

Avtal med naboer

Hvis du har mulighet, bør du også avtale med naboer at de tømmer postkasser og sjekker dører/vinduer med jevne mellomrom. På denne måten unngår du et tyvene utpeker seg din bolig som sitt neste offer.

Ikke la postkassa se slik ut. Det er et signal til tyvene om at du ikke er hjemme. Foto: Envato Elements

Smarte lys

Teknologien på dette området har kommet langt de siste årene og utvalget er stort. Fra billige Ikea Trådfri-pærer til de litt mer prima Philips Hue eller Lifx – utvalget er stort og mulighetene mange.

I denne sammenheng er det mulighetene til å sette lyspærer på tidsinnstilling som er mest aktuell. Både Lifx, Philips Hue og Ikea byr på lys som kan stilles inn til å slå seg på når sola går ned, eller til bestemte tider.

Smarte lyspærer kan være en god investering. De kan nemlig slå seg på automatisk når det blir mørkt, selv om du ikke er hjemme. Foto: Philips

En bonus er at du også kan styre lysene via mobilen, eller kombinere de med andre smarte systemer, slik som overvåkningskameraer.

Sistnevnte mulighet fungerer for eksempel med Ring-kameraer og Philips Hue-lys. Kort forklart kan du få alle lysene i huset til å tennes (eller blinke i alle regnbuens farger, om du så måtte ønske) når kameraet oppdater bevegelse.

Det er snedig, men krever litt oppsett og teknisk kunnskap. Denne videoen viser hvordan dette kan gjøres:

https://youtu.be/nRFGSLLWgVc

Ikke del for mye

Om du skal reise bort, kan det være fristende å forteller venner og familie om det på sosiale medier. Problemet er at det som legges ut på Facebook og Instagram, også kan brukes av tyver.

Dette er et velkjent problem mange steder, noe også norsk politi har advart mot flere ganger tidligere.

Antiokkupasjonsdør

Ja, dette er faktisk en greie i Spania. Husokkupasjon har blitt et så stort problem, at selskaper har sett sitt snitt til å selge spesielt innbruddssikre dører.

Dette er kanskje å dra det litt vel langt, med mindre du bor i et område der dette skjer veldig ofte.

Som et billigere alternativ kan du installere en gitterport over inngangsdører og gitter foran vinduene – men i så fall anbefaler vi at du velger vindusgitter som kan åpnes når du bruker boligen, av hensyn til brannsikkerhet.