
45 personer rammet av salmonella på restaurant
Flere personer som hadde spist på samme restaurant fikk feber, diaré og oppkast etter et bursdagsselskap.
Minst 45 personer ble syke etter å ha spist på en asiatisk restaurant i Arrecife på Lanzarote, melder kanariske helsemyndigheter.
Utbruddetstartet i september i fjor og har vært under etterforskning siden da.
Flere personer som hadde spist på samme restaurant fikk feber, diaré og oppkast etter et bursdagsselskap.
En del av disse måtte behandles på legevakt, men ingen måtte legges inn på sykehus.
Da helsemyndighetene etterforsket saken, avdekket de ytterligere smittetilfeller blant folk som ikke fikk behov for legehjelp, og som derfor ikke ble registrert under selve utbruddet.
Helsemyndighetene understreker i sin rapport at det er uvisst om salmonellasmitten kom fra maten de ble servert i restauranten, eller kaken de spiste i det samme lokalet.
Kaken ble angivelig produsert av et bakeri i forkant og var medbragt.
Dette er salmonella
Salmonella er en matbåren infeksjon forårsaket av salmonellabakterier, en mikroorganisme som lever i tarmene til dyr og mennesker og skilles ut i avføring.
Ifølge Verdens helseorganisasjon er fugler og reptiler de viktigste bærerne av denne typen bakterier.
Og siden varmen favoriserer vekst av bakterier, er det i sommermånedene det oppstår flest tilfeller.
Infeksjonsprosessen utløses når vi spiser mat som er forurenset av bakteriene. Bakteriene når tarmen vår, der de formerer seg i stort tempo.
Symptomer på salmonella
Når salmonella begynner å formere seg i tarmen vår, vil symptomer begynne å dukke opp mellom 6 og 72 timer etter at vi har spist den infiserte maten.
Ifølge den spanske fordøyelsesstiftelsen kan man da forvente symptomer som kvalme, oppkast, feber som varer i 2 - 3 dager, diaré i opptil ti dager, og i noen tilfeller, blod i avføringen. Man vil også oppleve magesmerter.
Generelt er det en mild infeksjon og symptomene vil avta i løpet av en uke.
Hvordan unngå salmonella
For å unngå salmonella er det viktig å følge noen enkle råd:
- Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt før du tilbereder mat eller spiser.
- Kok kjøtt, fjærkre og fisk grundig.
- Unngå å spise rå eller underkokte egg.
- Oppbevar mat i kjøleskapet ved riktig temperatur.
- Unngå krysskontaminering, dvs. å la rå mat og tilberedt mat komme i kontakt med hverandre.
- Hvis du opplever symptomer på salmonella er det viktig å oppsøke lege.