Slår antibiotika-alarm
NY STUDIE: Over 70 % av antibiotikaen vi tar er unødvendig
En ny studie viser at over 70 % av antibiotikabruken i allmennpraksis i Europa er unødvendig.
Studien, som ble gjennomført av forskere fra blant annet Universitetet i Las Palmas, viser også at det er mulig å redusere denne bruken med 10 % gjennom målrettede tiltak.
Studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PLOS Medicine, involverte 400 ansatte i helsesektoren fra fem europeiske land: Spania, Litauen, Frankrike, Polen og Hellas.
Forskerne samlet inn data fra konsultasjoner i allmennpraksis, legevakt, apotek og sykehjem.
Dataene viste at over 70% av antibiotikabruken i allmennpraksis var unødvendig. I legevakt var andelen unødvendig bruk noe lavere, på 60%. I apotek var andelen unødvendig bruk 40%, og i sykehjem var den 20%.
Et stort problem
Forskerne mener at de høye andelene unødvendig bruk av antibiotika er et stort problem, ettersom antibiotikaresistens er en økende utfordring.
Studien viser også at det er mulig å redusere unødvendig bruk av antibiotika.
Ved å informere helsepersonellet som var involvert i studien om unødvendig bruk av antibiotika og hvordan man kan redusere bruken, så imidlertid forskerne en reduksjon i bruken på omtrent 10% i allmenpraksisen, 16,15% i legevakt og 18% på apotek.
Forskerne mener at resultatene fra studien viser at det er viktig å gjennomføre tiltak for å redusere unødvendig bruk av antibiotika. De anbefaler at disse tiltakene skal være målrettet mot både helsepersonell og pasienter.
Forsker på tiltak
Nye tiltak for å redusere unødvendig bruk av antibiotika i sykehjem
Studien viser også at det er vanskelig å redusere unødvendig bruk av antibiotika i sykehjem. Forskerne mener at dette skyldes at sykehjem er komplekse organisasjoner med mange forskjellige aktører som bidrar til å bestemme bruken av antibiotika.
For å redusere unødvendig bruk av antibiotika i sykehjem, har forskerne fra Universitetet i Las Palmas startet et nytt forskningsprosjekt, som vil fokusere på å utvikle nye tiltak som er tilpasset de spesielle forholdene på disse institusjonene.
Forskerne vil blant annet jobbe med å utvikle nytt informasjons- og opplæringsmateriell for helsepersonell i sykehjem.
De vil også jobbe med å utvikle nye samarbeidsmodeller mellom ulike aktører i, slik som leger, sykepleiere, farmasøyter og pasienter.