Dette har ikke restaurantene lov til

Flår kunder med ulovlige gebyrer. 

Arkivfoto av en restaurant i Spania.
Publisert

Har du noen gang satt deg på en koselig uterestaurant, bestilt en enkel kaffe, og plutselig ser at prisen har hoppet fra 2 til nesten 3 euro? 

Kanskje har du betalt ekstra for å sitte ute, eller til og med fått et tillegg for isbitene i glasset. 

Men er dette egentlig lov?

Ifølge den spanske forbrukerorganisasjonen OCU finnes det ingen offisiell «svarteliste» over hva barer og restauranter ikke kan kreve ekstra for – men det betyr ikke at de kan gjøre som de vil. 

For at et tillegg skal være lovlig, må det være tydelig opplyst på forhånd, enten i menyen, på et skilt, eller på annen synlig måte.

Restauranter har heller ikke lov til å ta betalt for brød og annen snacks som kommer på bordet uten at du har bedt om det. Restauranten kan kun ta betalt hvis det er tydelig opplyst om på forhånd og du faktisk har spist av det. 

Moms må være inkludert

I likhet med i resten av Spania, skal også momsen være inkludert i prisene på menyen. 

I Spania kalles momsen IVA, mens den lokale momsen på Kanariøyene heter IGIC. Typisk er denne på 7% på Kanariøyene, men 21% i resten av Spania. 

Dermed er det ulovlig å vise lavere priser i menyen og legge på IGIC ved betaling. 

Det kan likevel skje at prisen er oppgitt uten IGIC på kvitteringen, og at IGIC regnes ut i bunnen. Dette er lovlig. 

Og i motsetning til hva mange tror, er ikke IGIC et servicegebyr eller tips, men går rett i statskassa til Kanariøyene. 

Tips oss

Har du tips til denne eller andre saker?

Send oss tips
Powered by Labrador CMS