Caixa Bank tok gebyr på pensjonsoverføring fra Norge hos flere kunder – men gebyret var ulovlig. Foto: Canariavisen

Banken loppet norske pensjonister

–Frustrerende, sier norsk Caixa Bank-kunde.

Publisert Sist oppdatert

For de norske pensjonistene Canariavisen har snakket med, har det å overføre pensjonen sin til Caixa Bank stort sett gått smertefritt. Fordi både Norge og Spania er med i SEPA-samarbeidet, skal overføring av pensjon i utgangspunktet være gebyrfritt når det gjøres i euro.

Men i juli oppdaget en rekke norske pensjonister at de var trukket 15 euro i gebyr for overføringene. Flere stusset på hvorfor, og kontaktet sin lokale Caixa Bank for svar.

Sprikende forklaringer

Svarene de skulle få vitnet om at ingen ansatte i Caixa Bank visste hva som foregikk.

Overfor kundene hevdet rådgivere i banken vidt forskjellige årsaker. Noen fikk beskjed om at betalingene var blitt utført på en annen måte enn tidligere, noe som medførte gebyr.

Bankene i Norge kunne imidlertid bekrefte at overføringene gikk som tidligere, og dette var dermed helt feil, ifølge kundene Canariavisen har hørt fra.

– Nesten komisk

Vibeke Grønning er en av pensjonistene som ble ilagt de ulovlige gebyrene. Hun er administrator i Facebookgruppa Vi nordmenn på Tenerife, og skriver også fra tid til annen for Canariavisen.

Da flere begynte å dele forklaringene de hadde fått fra banken, bestemte hun seg for å ta affære og sende et klagebrev.

Til svar fikk hun et brev som hevdet at banken hadde informert dem om gebyret allerede i 2013, sammen med en gammel og utdatert prisliste vedlagt.

– Jeg synes nesten det er komisk. Da jeg så i gruppa at det var så mange forskjellige forklaringer fikk det meg til å reagere. Jeg skrev brev til banken for å få en oppklaring, forteller hun til Canariavisen.

Vil bytte bank

Flere av pensjonistene Canariavisen har vært i kontakt med, sier de opplever dette som en ripe i lakken for banken.

– Det er jo frustrerende. Jeg gikk i banken min og fikk en forklaring som jeg slo meg til ro med, helt til jeg begynte å lese i gruppa våres. På ett vis har jeg mistet tillit til banken. Jeg vurderer å gå helt ut av Caixa Bank, og har opprettet konto i N26, sier Grønning.

Hun mener behandlingen fra banken har vært respektløs overfor de norske kundene.

– Jeg hadde forventa bedre behandling når jeg henvendte meg til dem. Mer respekt i svaret, i stedet for å komme med en kopi fra 2013 og en påstand om at det de gjorde var riktig, og at Norge var utenfor EU, fortsetter hun.

Stod på sitt

Også presseansvarlig for Caixa Bank på Kanariøyene hevdet overfor Canariavisen at årsaken var Norges manglende EU-medlemskap.

– Overføringer fra Norge, også pensjoner, er underlagt en kommisjonsavgift ettersom det er et land i SEPA-samarbeidet men som ikke er medlem av EU, fortalte presseansvarlig til Canariavisen, da vi først tok kontakt og stilte spørsmål ved gebyrene.

Stemmer ikke

Men heller ikke dette stemmer. Overføring av pensjon i euro via SEPA-samarbeidet skal være gebyrfritt, også fra Norge.

Les Caixa Bank sin endelige kommentar lenger ned i saken.

Det juridiske rammeverket for SEPA er basert på forordningen om grenseoverskridende betalinger, direktivet om betalingstjenester, forordning for endelig overgangsdato for SEPA og forordningen om vekslingsgebyrer.

Disse reglene fastsetter blant annet at bankene ikke skal legge til noen gebyrer eller andre kostnader på beløp som overføres eller mottas på tvers av landegrenser i euro, innenfor SEPA-samarbeidet.

Ville svare på nytt

Canariavisen tok derfor på nytt kontakt med bankens presseavdeling. Jo flere svar som kommer fra banken, jo flere spørsmål sitter vi igjen med.

Til slutt får vi opplyst at det vil komme nytt svar fra banken i løpet av uka. Det svaret har vi nå fått.

– Overføringer betalt fra Norge til CaixaBank-kontoer belastes ikke hvis de er utstedt i euro. Hvis de er utstedt i en annen valuta, belastes det for valutaomregning. Det ble oppdaget en spesifikk feil som påvirket mottaket av noen overføringer fra Norge i euro i månedene juli og august. Denne feilen er identifisert og er nå rettet. Feilaktige belastninger vil snart bli korrigert ved at vi automatisk refunderer beløpene til de berørte kundene, forklarer pressetalspersonen til Canariavisen.

Har fått tilbake penger

  Dette var forklaringene fra ulike rådgivere i Caixa Bank

  • En av pensjonistene som snakket med sin rådgiver i Caixa Bank fikk beskjed om at hun hadde betalt 15 euro i gebyr fordi det ikke var spesifisert at overføringen gjaldt en pensjon. Da rådgiveren ble forelagt dokumentasjon på at dette likevel var spesifisert, ble kunden møtt med avvisning og beskjed om å ta det opp med banken i Norge. Det gjorde hun, og alt var korrekt, ifølge den norske banken, som heller ikke kunne forstå hvorfor Caixa Bank krevde gebyr på pensjonsoverføring i euro.
  • En annen kunde fikk en vag forklaring om «trekk fra et clearingcenter», som angivelig har ansvar for å forutse betalinger mellom land. Caixa Bank hadde, ifølge dem selv, trukket beløpet og deretter betalt dem. Ved sitt andre besøk var historien en annen: da fikk kunden skylden for å ha overført i feil valuta, noe som heller ikke stemmer.  Kunden oppsøkte banken for tredje gang. Da hevdet rådgiveren at det var nye regler for land utenfor EU som førte til gebyret på 15 euro.
  • En annen rådgiver i banken hevdet også at det var et nytt gebyr som står på bankens prisliste – en prisliste som også pressetalspersonen til Caixa Bank sendte til Canariavisen første gang vi tok kontakt. 
    Flere rådgivere har hevdet at årsaken er Norges manglende medlemskap i EU, men heller ikke dette stemmer, fordi Norge er med i SEPA-samarbeidet, og er omfattet av de samme reglene på overføring av euro.  

Canariavisen kan bekrefte at flere av pensjonistene har fått tilbake de ulovlige gebyrene fra banken.

Vibeke Grønning mener det er positivt, men påpeker at hun fikk et brev på torsdag hvor banken stod på sitt og viste til at Norge er utenfor EU.

– Når vi ikke fikk noe ordentlig svar kan de jo bare begynne sånn igjen. Alle som har fått tilbakebetalt har fått høre at det banken har gjort er riktig. Så betaler de tilbake gebyret likevel.

– De har jo sikkert reagert etter at vi begynte å klage, sier hun, og legger til at situasjonen viser hvor viktig gruppa er for pensjonistene som bor på Tenerife.

Hadde det ikke vært for den, hadde de ulovlige gebyrene trolig gått nordmenn hus forbi, og kundene hadde slått seg til ro med de feilaktige forklaringene fra bankens rådgivere.

Powered by Labrador CMS