EGG: De fleste av oss er glad i egg. Men i Spania finner du de ikke i kjøledisken. Foto: tete_escape/Shutterstock

Egg i Spania: Derfor står de ikke i kjøledisken

Og slik bør du oppbevare eggene når du kommer hjem fra butikken.

Publisert Sist oppdatert

Har du noen gang lagt merke til hvordan egg er lagret i ulike land? I Spania, for eksempel, vil du merke at egg ofte står fremme i butikkhyllene, mens vi i Norge er vant til at de er plassert i kjøledisken. Dette kan virke underlig, og mange lurer på hvorfor det er slik.

Metodene for eggbehandling og oppbevaring varierer rundt om i verden. I mange europeiske land, inkludert Spania, blir ikke eggene vasket før de selges. De går altså direkte fra høne til butikk. Dette er fordi egg har en naturlig beskyttende hinne når de legges. Denne hindrer bakterier i å trenge inn i skallet, og hjelper med å forlenge holdbarheten.

I Norge er det derimot vanlig at eggene vaskes før salg. Da forsvinner den naturlige hinna, slik at eggene blir mer sårbare for bakterier om de står fremme. Dermed ender altså eggene opp i kjøledisken, slik at de skal holde seg bedre. Dette er ikke tilfellet i Spania, hvor eggene altså er uvasket og trygt kan oppbevares ved romtemperatur i butikkene.

Du kan ha de fremme

Det betyr ikke at eggene du kjøper i Norge blir dårlige av å stå fremme en stund – faktisk kan de stå på benken ganske så lenge før de blir dårlige, ifølge matrådgiver i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Magnus Tvedt-Øresland.

– De kan stå ute på benken i flere uker. Vi anbefaler å ha dem i kjøleskapet, så du slipper å kaste dem hvis de skulle bli gamle. Men baker du mye kan du like gjerne ha de der ute hele tiden, sier han til NRK, og påpeker at det dessuten gir luftigere bakst og bedre smak.

Så, skal du sette eggene i kjøleskapet når du kommer hjem fra butikken i Spania? Svaret er at det kommer an på. Hvis du planlegger å bruke eggene innen noen dager, kan du trygt la dem stå ute ved romtemperatur. Om du ikke planlegger å bruke dem på en stund, kan det være lurt å oppbevare dem i kjøleskapet for å forlenge holdbarheten. Eggene tar ingen skade av å oppbevares kjølig, og varmen i Spania kan føre til at eggene får kortere holdbarhet.

Hva med skitne egg?

Hvis du kjøper egg som har litt skitt på skallet, er det best å unngå å vaske dem før du er klar til å bruke dem. Dette er fordi vasking kan bryte ned hinnen og gjøre eggene mer sårbare for bakterier. Det kan likevel være lurt å vaske eggene, så lenge du gjør det rett før du skal bruke dem, ifølge Masterclass.com.

Det er spesielt lurt om de har skitt, smuss, fjær eller avføring på seg. Om det er tilfellet bør du også sørge for at egget er helt gjennomvarmet før du spiser det, og unngå at egget kommer i kontakt med annen mat eller overflater på kjøkkenet. Om det er avføring på egget er det heller ikke lurt å oppbevare det i nærheten av annen mat i kjøleskapet.

Så neste gang du er i Spania og ser eggene stå fremme i butikken, ikke bekymre deg! Det er helt trygt, og faktisk mer i tråd med eggenes naturlige forsvar mot bakterier. Bare husk at hvis du kjøper skitne egg, er det best å la skitten være til du er klar til å bruke dem.

Powered by Labrador CMS