
Fant kvikksølv i babymat
Forskere fra Universitetet i Las Palmas gjorde skremmende funn i babymat. Nå ber de foreldre om å minimere bruken av butikkjøpt babymat med fisk.
En gruppe forskere fra Universitetet i Las Palmas de Gran Canariaanalyserte innholdet i 159 ulike babymatprodukter, både merkevarer og billigmerker.
Det ble undersøkt om maten inneholdt for mye av en rekke stoffer, inkludert gifstoffer som kvikksølv og arsen.
Resultatene viste spesielt høye verdier av kvikksølv i fiskepureer til babyer. Kvikksølv kan ha betydelige og livsvarige virkninger på den voksende hjernen og nervesystemet til en baby, ifølge Det europeiske miljøbyrået.
Også nivåene av arsen var høyest i fiskeprodukter.
I tillegg hadde mange av produktene for mye av grunnstoffene mangan, molybden og krom. For høyt inntak av disse over tid kan være skadelig.
Forskerne advarer om at regelmessig konsum av enkelte typer babymat kan føre til helserisiko. I studien oppfordrer de til mer forskning og kontroll av giftstoffer i babymat.
Dette er første gang en slik analyse har blitt utført.
Både kjente merkevarer og billige generiske produkter ble testet.
Forskerne så på forskjellige typer stoffer, inkludert næringsstoffer, giftstoffer,sjeldne jordarter. For å gjøre dette brukte de en teknikk kalt induktivt koplet plasma massespektrometri, som kan måle de fleste stoffene i det periodiske systemet.
Resultatene fra studien viste at fiskepuréer hadde de høyeste nivåene av kvikksølv.
Innholdet av kvikksølv var høyere i anerkjente merker enn billigmerkene.
Under grenseverdiene
Når det gjelder kvikksølvet i studien, hadde fiskepuréer de høyeste konsentrasjonene, med et gjennomsnitt på 0,14 mg/kg for merkevarer og 0,13 mg/kg for butikkenes egne merker.
Disse verdiene er under grenseverdien på 0,5 mg/kg for fisk og sjømat som er fastsatt av EU-kommisjonen.
Studien estimerte også det daglige inntaket av kvikksølv fra ferdigmat for babyer til å være mellom 0,01 og 0,03 µg/kg kroppsvekt/dag.
Dette er også under det tolerable ukentlige inntaket på 4 µg/kg kroppsvekt/uke, som er fastsatt av den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA.
Kvikksølv og barn
Barn er særlig utsatt for skadelige stoffer i maten, blant annet kvikksølv, som kan være skadelig for utviklingen av nervesystemet hos små barn.
For å minimere risikoen konkluderer forskerne fra Universitetet i Las Palmas at man så langt det er mulig bør ha et variert kosthold for barn, med hovedfokus på ubearbeidede matvarer og lokale produkter.
Forskerne slår også fast i studien at det bør føres mer og bedre kontroll med slike stoffer i babymat, og at det bør etableres grenseverdier for en rekke sjeldne jordarter som ikke tidligere har vært overvåket i tilstrekkelig grad.
Ikke dropp fisken
Likevel kan det være en risiko forbundet med forbruket av fiskepuréer hos spedbarn mellom 6 og 12 måneder, slår forskerne fast.
Studien anbefaler å redusere inntaket av fiskepuréer til maksimalt to ganger per uke.
De får støtte fra seniorforsker ved avdeling for mattrygghet i det norske Folkehelseinstituttet, Helle Katrine Knutsen. Hun viser til anbefalingen om fisk 2 - 3 ganger i uka hos det norske Helsedirektoratet.
– Helsedirektoratet anbefaler fisk som del av et sunt kosthold, også for barn. Det er anbefalt å velge arter som har lavt innhold av miljøgifter. Dette varierer fra land til land, og det advares mot en del eksotiske arter spesielt på grunn av høyt kvikksølvinnhold. Dette er arter som jeg regner med er mer aktuelle i Spania enn i Norge, f.eks. haier, skater, sverdfisk og fersk tunfisk, sier hun til Canariavisen.
Hun påpeker at grensene er de samme i EU og Norge.
– Grenseverdier for tungmetaller og kontaminanter i mat er de samme i EU og i Norge, og grensene er gjerne strengest i babymat. Mat med innhold over grenseverdier er ikke tillatt å selge, forklarer Knutsen.
Dermed burde ikke babymat i EU være mer risikabel enn norske produkter.
Men det var ikke bare kvikksølv de fant
Inholdet av stoffene mangan, tallium, molybden og krom var høyere enn anbefalt inntak for babyer i mange av produktene. For høyt inntak av disse stoffene over tid kan være helsefarlig, påpeker forskerne i studien.
Beregninger viste risiko for akutt forgiftning fra mangan og molybden i enkelte produkter.