Ungdom spiser stadig mer fastfood i Spania, viser ny studie. Foto: Envato Elements

Ny sjokkstudie

– En meget negativ trend, sier forskerne bak ny sjokkstudie om ungdommers inntak av fastfood.

Publisert Sist oppdatert

De siste 20 årene har fastfood-forbruket skutt i været i Spania, fra 3 til 22%. Inntaket av fisk og belgfrukter har hatt en betydelig nedgang.

Dette viser en nasjonal studie som er ledet av Institutt for biomedisinsk helseforskning og Universitetet i Las Palmas.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Nutrients.

Forskerne har hatt som mål å analysere hvordan det står til med den såkalte middelhavsdietten blant barn og unge i Spania, og funnene er alt annet enn optimistiske.

Tidligere spiste kun 3% av barn mellom 8 og 16 år fastfood mer enn én gang i uka. Nå er dette oppe i 22%.

Også forbruket av kommersielle kaker og bakverk har økt betraktelig, samtidig som forbruket av fisk, belgfrukter og frukt har gått ned.

Samtidig spiser også færre ungdom frokost, ned fra 96% i 2000 til 88% nå. Når frokosten først skal inntas, har mengden kaker og bakverk økt fra 12% til 32%.

Litt optimisme er det likevel å finne: ungdom spiser mindre godteri enn før. På den sunnere siden finner vi også økt forbruk av pasta og ris, men forskerne ser med bekymring på at 49% spiser forkostblandinger.

– Vi må iverksette tiltak for å begrense de unges tilgang til fastfood-restauranter. Denne økningen er ødeleggende, og det faktum at de går dit mer enn en gang i uken indikerer en meget negativ trend, sier forsker Lluis Serra Majem, som bidro i studien.

Powered by Labrador CMS