SLÅR ALARM: Forskere advarer mot å drikke alkohol på flyet. Foto: Andrey Popov/Shutterstock

Slår alarm: –⁠ Bekymringsverdig

– Vi ble overrasket over å se at effekten var så sterk, advarer forskere om helserisikoen hvis du drikker alkohol på flyet.

Publisert Sist oppdatert

Forskerne bak en ny studie publisert i det medisinske tidsskriftet Thorax, har dårlige nyheter til norske charterturister som liker å ta seg et glass eller fem under flyreisen.

Hvis du drikker alkohol mens du flyr og deretter sovner, kan det påvirke hjertet ditt negativt, ifølge studien.

Der har forskerne fra Flymedisinsk institutt i Köln sett på hvordan kombinasjonen av alkohol og lavt trykk i flykabinen påvirker søvn, oksygen i blodet, og hjertefrekvens.

Det er nemlig en kjent sak at det er lavere trykk i kabinen enn nede på bakken. Dette utarter seg vanligvis som dotter i ørene ved letting og landing, men påvirker deg også under resten av flyturen.

Verst om du sovner

Når du drikker alkohol på flyet og deretter sovner, synker oksygenmetningen i blodet ditt betraktelig.

Oksygennivået kan falle til rundt 85%, sammenlignet med 95% under normale forhold.

Slik ble studien gjennomført:

Forskere fra Flymedisinsk institutt i Köln undersøkte effekten av alkohol og lavt lufttrykk på 48 friske personer. De ble delt i to grupper: en som sov i en høydesimulator med redusert lufttrykk, og en som sov i et normalt søvnlaboratorium ved havnivå. Begge gruppene hadde netter med og uten alkohol. Deltakerne drakk en mengde vodka som ga en blodalkoholkonsentrasjon på 0,043% (tilsvarende ca. to øl eller to glass vin).

Lavere oksygenmetning i kombinasjon med alkohol betyr også at hjertet må jobbe hardere for å frakte oksygen rundt i kroppen.

Normalt hadde de som deltok rundt 64 slag i minuttet som hvilepuls. De som sovnet etter inntak av alkohol fikk en puls på omtrent 88 slag per minutt, ifølge studien.

Og det er alkoholen som gjør utslaget her, advarer forskerne. De som drikker alkohol før de sovner på flyet, kan oppleve lave oksygennivåer i over tre timer.

De som ikke drakk alkohol fikk derimot ingen slike problemer. Det gjorde heller ikke de som drakk og deretter sov på havnivå, med unntak av litt raskere puls.

Ifølge studien lå deres oksygennivå på 95%, men hjertet slo 77 slag i minuttet på grunn av alkoholinntaket.

Påvirker søvnen

Om du føler deg trøtt og lite opplagt ved ankomst til tross for en høneblund med støttepromille, har forskerne også svar på hvorfor.

I tillegg til den velkjente dehydreringen som følger med alkoholforbruk, og som helt klart forverres i den knusktørre kabinluften, fikk de som drakk alkohol bare rundt halvparten så mye dyp søvn, sammenlignet med de som ikke drakk.

– Unngå alkohol

Dr. Eva-Maria Elmenhorst som bidro i studien, advarer mot å drikke alkohol på lengre flyturer.

– Vi ble overrasket over å se at effekten var så sterk. Vær så snill, ikke drikk alkohol når du er på et fly. Den lavere oksygenmetningen kombinert med økt hjertefrekvens kan forverre underliggende sykdommer. Oksygennivået falt til veldig lave nivåer under søvn. Derfor anbefaler jeg å unngå alkohol, selv om du er frisk fra før, sier hun til NBC News.

– Bekymringsverdig

Hun får støtte avdirektør ved Mount Sinai Fuster Heart-sykehuset i New York, Deepak Bhatt, som mener såpass lave oksygenkonsentrasjoner i blodet er risikabelt.

- Under 90 prosent oksygenmetning er bekymringsverdig,sier han til NBC News.

Ifølge professor i sykepleie og forsker Mariann Piano ved Vanderbilt University Medical Center i Nashville, USA, er faren størst ved lengre flyreiser.

– Denne studien er viktig, gitt antall mennesker som flyr internasjonalt. Det jeg fant bekymringsverdig var fallet i oksygenmetning. Det nærmet seg et veldig unormalt nivå som kan kompromittere tilførselen av oksygen til kroppens vev, sier hun til NBC News.

Powered by Labrador CMS