
Test av flyttbar aircondition
VI har sett nærmere på fire modeller i ulike prisklasser, så slipper du å tenke for hardt over hvilken du bør velge i varmen.
Noen ganger blir det rett og slett for varmt på Kanariøyene, spesielt i sommerhalvåret. I den anledning har vi testet seks flyttbare aircondition-apparater, for å se hvilken som leverer best avkjøling.
Vi har også sett på smarte funskjoner, slik som timere, mobilstyring og ulike moduser. Av alle modellene er det nok DeLonghi Penguin EL98 vi liker best, men vi starter likevel med den kraftigste maskinen i testen:
1.- Taurus Top Temp Connect: Kraftpakke på hjul

- Størrelse: 52,3 x 46,2 x 85,6 cm.
- Kjølekapasitet: 14000 Btu/t.
- Energieffektivitetsklasse: Klasse A.
- Effekt: 1580 W.
- Støydempingsteknologi: Nei (65 db).
- Strømsparemodus: Nei.
- Rom opp til: 35 m2.
- Avfuktingsytelse: 31 L/24t.
849,– euro i skrivende stund hos MediaMarkt.
Taurus Top Temp Connect har en voldsom kjølekapasitet til å være en flyttbar aircondition. Her får du 14 000 Btu per time, som gjør den effektiv selv i større rom på opptil 35 kvadratmeter.
I tillegg byr den på smartstyring via mobilen, slik at du kan starte og stoppe avkjølingen uten selv å være tilstede. Dette er veldig kjekt om du f.eks. vil starte den mens du svetter i taxikøen på vei hjem – så har du et svalt og kjølig rom å komme hjem til.
Den kan også styres via fjernkontroll eller på selve apparatet, med touchknapper på toppen. En liten skjerm viser deg hvilken temperatur den er innstilt på.
Tauros Top Temp Connect har fire moduser: kjøling, varme, luftavfukter og vifte. Varme og luftavfukter er absolutt greit å ha – da får den også gjort nytte for seg i det kjøligere vinterhalvåret.
Og hvis du har forsøkt å legge deg på kvelden når det er hetebølge på Kanariøyene, vet du at den stigende luftfuktigheten kan gjøre det direkte guffent i perioder. Luftavfukter er med andre ord gull verdt!
Den har også en «sove-modus» men til tross for et tappert forsøk, karrer den seg ikke under 65 dB, som gjør det vanskelig å sove med denne på.
Installasjonen er enkel nok. Maskinen kommer med et sett for å tilpasse varmerøret til vinduet. Her trengs ingen installatør og du klarer det fint på egenhånd i løpet av fem minutter.
Det følger også med egen dreneringsslange, så vi slipper å stresse med at tanken fyller seg opp, slik den gjerne gjør på billigere modeller. Om du dropper slangen sier den i fra når den er nesten full.
Hvis det er én ulempe vi må trekke frem med Taurus Top Temp Connect, så er det størrelsen. Den er rett og slett diger.
2.- Cecotec Forceclima 7450: Den rimeligste

- Størrelse: 35 x 86 x 37,5 cm.
- Kjølekapasitet: 7000 Btu/t.
- Energieffektivitetsklasse: Klasse A.
- Effekt: 790 W.
- Støydempingsteknologi: Nei (65 db).
- Strømsparemodus: Nei.
- Rom opp til: 15 m2.
- Avfuktingsytelse: 20 L/24t.
209,90,- direkte fra Cecotec.
Cecotec Forceclima 7450 er den rimeligste i vår test, og det merkes på kjølekapasiteten. Her får du knappe 7000 Btu i timen, som er halvparten av hva f.eks Tauros Top Temp byr på. Likevel er den også betraktelig billigere, og i sin prisklasse er den slettes ikke dårlig.
Den kan kobles til WiFi og styres gjennom appen, og den har også fjernkontroll og knappestyring på selve enheten. Dette er som nevnt nyttig på varme dager, så får du kjølt ned huset før du kommer hjem. Med huset mener vi her et maks 15 kvadratmeter stort rom, så ikke ta det for gitt at den får ned temperaturen nevneverdig i noe særlig større rom enn det.
Forceclima 7450, så den egner seg likevel godt om du bare vil kjøle ned et lite soverom på sommeren.
Den kommer med fire moduser: kjøling, avfukter, vifte og sovemodus. Her får du ikke varmemodus, så sjansen er stor for at den havner i kottet på vinteren, men igjen må vi ta hensyn til den mye lavere prisen.
Et pluss er at den er utstyrt med noe Cecotec kaller Savewater System, som reduserer mengden vann som samles opp i tanken, ved at mye av dette fordamper selv. Den inkluderer også utgang for å tappe tanken ved behov, og den advarer deg når tanken er full.
Den kommer med vinduskit som har adapter og rør, slik at den enkelt kan tilpasses ulike vinduer. Installasjonen gikk greit for seg.
Som nevnt er denne egnet for små rom. Den er heller ikke særlig stillegående, og selv i nattmodus durer den på over 65 dB. For noen kan dette være alt for bråkete når det skal soves, men har du et par støydempende øreplugger blir det levlig, inntil de blir borte i senga, såklart.
3.- DeLonghi Penguin EL98: Den beste

- Størrelse: 45 x 75 x 41 cm.
- Kjølekapasitet: 10700 Btu/t.
- Energieffektivitetsklasse: Klasse A.
- Effekt: 930 W.
- Støydempingsteknologi: Ja (47 db).
- Strømsparemodus: Ja.
- Rom opp til: 33 m2.
- Avfuktingsytelse: 36 L/24t.
649,- euro på PcComponentes (på salg)
Delonghi Penguin EL98 har god kjølekapasitet på 10 700 Btu i timen, kommer med viftemodus og luftavfukter, og har tre viftehastigheter. Her er det imidlertid støydempingen som imponerer mest, og dette er definitivt modellen vi ville ha gått for til soverommet.
Når støydempingen aktiveres drar den seg nemlig ned til 47 dB, så med mindre du er prinsessa på erten, vil du ikke ha noe problem med å sovne til den svake bakgrunnsduren fra denne. Den demper til og med lyset få panelet, slik at ikke det forstyrrer nattesøvnen din.
Dette er også en av de mest strømvennlige modellene i testen, takket være noe Delonghi kaller Eco Real Feel-teknologi. Det er bare et fancy navn på en automatisk modus som justerer intensiteten avhengig av temperaturen og fuktigheten i rommet. Ifølge Delonghi selv skal denne modusen visstnok redusere energiforbruket med 30%.
Modellen kommer med et komplett vinduskit og slange, som er enkelt å installere på de fleste vindustyper.
Kort sagt er dette vår favoritt, spesielt for små- og mellomstore rom.
4.- DeLonghi Penguin PAC 90 Eco Silent: Den stillegående

- Størrelse: 44,9 x 75 x 39,5 cm.
- Kjølekapasitet: 9800 Btu/t.
- Energieffektivitetsklasse: Klasse A.
- Effekt: 2500 W.
- Støydempingsteknologi: Ja (44 db).
- Strømsparemodus: Nei.
- Rom opp til: 28 m2.
- Avfuktingsytelse: 34 L/24t.
559,- euro på PcComponentes (på salg)
DeLonghi gjør nok et innrykk på vår liste, med Penguin PAC 90 Eco Silent. Denne har høy kjølekapasitet på 9800 Btu per time, og passer derfor i de fleste middels store rom. Samtidig reduserer den strømforbruket betraktelig, sammenlignet med de kraftigste modellene på denne lista.
Den kommer med en smart timer og termostat, så du kan regulere temperaturen enkelt nok. Den har også justerbar luftstrøm i tre hastigheter.
Automatisk fordamping av kondensvann gjør tømming av tanken til et ikke-problem.
Den største fordelen med DeLonghi Penguin PAC 90 Eco Silent, i tillegg til stor kjølekapasitet, er at den i stillemodus er riktig så rolig av seg. Men alt er relativt, og med en kompressor inne i huset må du nesten regne med litt støy.
Den mangler imidlertid den skikkelige Eco Feel-løsningen som sitter i storebroren EL98, så den justerer ikke intensiteten basert på temperaturen. Timeren er også bare på 12 timer, sammenlignet med 24 timer på toppmodellen, så det kan være upraktisk om du er lenge hjemmefra og ønsker nedkjølt hus når du kommer hjem.