
Advarer: – Formerer seg
Dette vil du ikke finne i risen.
Har du noen gang lagt merke til små svarte prikker som flyter i kokevannet ditt når du lager ris?
Ifølge matteknolog Miguel Ángel Lurueña, kan disse prikkene faktisk være insekter kjent som snutebiller.
Lurueña forklarte nylig på Twitter at disse insektene kan dukke opp i både ris og andre kornprodukter.
Produsentene prøver å holde dem i sjakk med planteverntiltak, men noen ganger kan en snutebille snike seg inn uten at vi legger merke til det.
– Disse insektene kan både forekomme i ris og i andre kornprodukter, sier eksperten.
Voksne snutebiller, som vanligvis er brune eller svarte, måler mellom 30 og 60 mm.
De har en levetid på 6-8 måneder, og avkommet deres vokser ofte inne i kornene og frøene til mais, hvete eller andre kornsorter. Man kan dessuten finne de i ris og pasta.
Men må vi kaste risen dersom det dukker opp slike kryp?
Det spørs på hvem du spør.
– Noen har forklart meg at det er helt vanlig å spise de med ris i Nepal. Så det er nok mer et spørsmål om smak enn helsen, sier Lurueña, som understreker at det ikke er direkte farlig om du får i deg slike insekter ved et uhell.
Det er neppe noen stor trøst for folk flest, om disse krypene plutselig dukker opp i risottoen.
Vil du unngå dette, anbefaler Lurueña å ikke la ris, pasta eller korn bli liggende i originalforpakningen.
– Disse insektene kan komme seg gjennom den. Ideelt sett bør du bruke lufttette beholdere. Hvis de kommer seg inn kan de formere seg.
Slik blir du kvitt snutebiller på kjøkkenet
Hvis de allerede har invadert kjøkkenet ditt, bør du gå hardt til verks: kast alt av korn, ris og pastaprodukter og rengjør det berørte området.
Sjekk for sprekker og hull i skuffer og skap, der insektene kan gjemme seg.
Men Lurueña påpeker at det er normalt å finne noen insekter i maten vi oppbevarer i skapene.
Det er ikke nødvendigvis farlig i seg selv, og faktisk finnes det grenser for hvor mye insekt som kan finnes i maten vi kjøper.