FERIEMAGE: En av de vanligste henvendelsene forsikringsselskapene får dreier seg om magesjau på ferie. Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Ekspertens råd: Slik unngår du feriemage

Er det trygt å spise på buffét? Og hva bør du gjøre om feriemagen allerede har meldt sin ankomst?

Publisert Sist oppdatert

Ikke rent sjelden hører man om enkeltpersoner eller til og med store grupper som blir syke på ferie.

Ofte kan man peke på maten som en synder, spesielt om reisefølget har fått den berømte «sydenmagen» eller «feriemagen».

Tidligere har vi skrevet om hvordan ekspertene fraråder folk å spise på f.eks. kinabufféten i varme land.

Også all inclusive-bufféter får en del oppmerksomhet for slike hendelser fra tid til annen.

– Vi vet at dette er et populært valg for mange som reiser på ferie i dag. Det er sjelden vi har veldig alvorlige matforgiftninger, men det er veldig mange med magesyke. I utlandet blir man ofte dårlig som følge av at mat blir håndtert dårlig, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, til Canariavisen.

Han legger til at hotellene normalt er flinke med renhold og oppbevaring av varm mat, også i Spania. Han mener All Inclusive er trygt, også når det kommer til maten.

Kommunikasjonsdirektør Arne Voll i Gjensidige har gode tips for å unngå feriemage i utlandet. Foto: Gjensidige
Kommunikasjonsdirektør Arne Voll i Gjensidige har gode tips for å unngå feriemage i utlandet. Foto: Gjensidige

– Sykdom kan ramme alle, uavhengig om en spiser på hotellet eller på en frittstående restaurant. Samtidig vet vi at når flere blir syke samtidig, etter et all inclusive-besøk, får det ofte stor omtale. Likevel har vi inntrykket av at dette er et godt og trygt alternativ, sier han.

Slik unngår du feriemage

Og vil du unngå sydenmagen er det heldigvis mye du kan gjøre selv:

–Et tips er å spise gjennomstekt og varmebehandlet kjøtt, være nøye med håndhygiene og drikk vann fra flaske. Sjekke andres anmeldelser av hotell og reisemål. Her vil mange kunne fange opp dårlige opplevelser, poengterer han.

Hos Apotek 1 har de også tips for å unngå mageproblemer på ferie.

– Vi er helt avhengig av å få i oss nok væske, spesielt når vi reiser til varmere strøk. I tillegg til at vi gjerne blir slappe og får vondt i hodet, kan også lite vann føre til at vi får treg mage, skriver apotekkjeden på sine nettsider.

De peker spesielt på bakterien ETEC som en synder når turister blir dårlige i magen. Denne spres med forurenset mat og drikkevann. Denne kommer gjerne også fra hendene dine og sprer seg til maten. Rådet er et vi begynner å bli godt kjent med etter flere år med pandemi:

HÅNDVASK: Mange har nok blitt slappere med dette etter pandemien, men god håndhygiene er en vane du bør fortsette med. Foto: Envato Elements
HÅNDVASK: Mange har nok blitt slappere med dette etter pandemien, men god håndhygiene er en vane du bør fortsette med. Foto: Envato Elements

– Vask derfor hendene grundig før hvert måltid, skriver Apotek 1.

Ellers har de følgende råd å komme med:
  • Drikk vann på flaske, og som du ser blir åpnet.
  • Unngå isbiter som er laget av vann fra springen.
  • Unngå melkeprodukter laget av upasteurisert melk.
  • Ikke spis kjøtt, fugl, fisk eller skalldyr som ikke er gjennomstekt/kokt.
  • Skrell frukt og grønnsaker hvis de ikke kan vaskes i rent vann.
  • Vær spesielt oppmerksom hvis du spiser fra buffé – spesielt salatbarer kan være risikabelt.

Vanlige plager på ferie

Sykdom på reise en av skadetypene Gjensidige får inn mest av fra sine reiseforsikringskunder. Mageproblemer, feber, halsvondt, ørebetennelser og generell nedsatt almenntilstand er det mye av, ifølge selskapet.

Om du blir dårlig på grunn av maten du har spist, merker du deg gjerne som kvalme, oppkast, magesmerter, feber og diaré.

– Det gjør at det i noen tilfeller er behov for et legebesøk. Det er også en del dagsinnleggelser for intravenøs behandling på grunn av dehydrering, forklarer Voll.

Kontakt forsikringen

Om uhellet er ute og du får behov for lege under oppholdet, bør du alltid kontakte forsikringsselskapet før du gjør noe, hvis det er mulig.

– Ta kontakt med alarmsentralen vår. Det er veldig kjedelig å avbryte en reise, kjøpe nye hjemreisebilletter, kanskje få ekstra oppholdsutgifter, samt miste resten av den planlagte ferien, for så å få avslag på en del av utgiftene fordi det ikke er ansett som medisinsk nødvendig å avbryte reisen. Ved å ta kontakt får man informasjon, hjelp og veiledning før man tar slike valg, forklarer Voll, og legger til:

– Og det er dessverre alltid noen useriøse legekontorer rundt omkring i den store verden. Ta derfor alltid kontakt med forsikringsselskapet først, så hjelper de deg videre på veien.

Powered by Labrador CMS