
Ny studie avslører dobbel magmainntrengning før utbruddet på La Palma
Nye verktøy avdekker hvordan magmaen beveget seg før utbruddet.
En ny studie fra forskere ved det nasjonale geografiske instituttet (IGN) viser at jordskjelvaktivitet før vulkanutbruddet på La Palma, tydelig viste at det var to separate inntrengninger av magma i vulkanens kammer, før utbruddet kom 19. september 2021.
Studien, som er utført i samarbeid med La Laguna-universitetet og Institutt for havforskning, er publisert i tidsskriftet Journal of Vulcanology and Geochemical Research.
Bruker kunstig intelligens
Målet med studien er bedre data for å teste automatiske systemer som skal kunne oppdage jordskjelv i vulkanske områder, ved hjelp av kunstig intelligens.
Rett før og under vulkanutbrudd vil det komme for mange jordskjelv til at disse kan analyseres manuelt, ifølge forskerne.
Derfor er bruken av automatiske verktøy avgjørende for å kunne overvåke områder med vulkansk aktivitet, slik som Kanariøyene.
Det nye og helautomatiske systemet som IGN utvikler, ble blant annet testet under utbruddet på La Palma. Systemet registrerte fem ganger så mange skjelv som de manuelle målingene fra IGN. Totalt registrerte det over 7
000 skjelv.
Samtidig får forskerne en bedre forståelse av hvordan magmaen bevegde seg på vei mot overflaten.
Tidligere trodde forskerne at det bare var én runde med inntrengning av magma, før utbruddet kom.
Utløseren
Den første inntrengningen skjedde mellom 12. og 17. september og bevegde seg vestover, mens den andre skjedde mellom 18. og 19. september og utløste utbruddet.
Denne konklusjonen passer også godt overens med målinger av hvordan jordskorpen hevet seg før utbruddet, ifølge IGN.