Protesterer mot havnevedtak: - Urettferdig
Raser etter avgjørelse.
Aktivistgruppa Salvar la Bahía raser mot avgjørelsen om å avslutte sementfabrikkens havnekonsesjon utenfor Arguineguín.
Etter at havnekonsesjonen til fabrikken utløp i 2022, har myndighetene vedtatt å gjøre området om til et turistområde med hoteller, marina og fritidstilbud.
CEISA, som har vært i området i over 60 år, argumenterer for at nærheten til steinbruddet og havna er avgjørende for deres drift. Selskapet sysselsetter 150 personer.
Aktører som Cordial-kjeden og Del Castillo-familien mener at fabrikken ødelegger områdets potensial som eksklusiv turistdestinasjon.
De har lenge presset på for å få fabrikken fjernet og ønsker å utvikle området med hoteller og fritidshavner.
- Urettferdig
– Dette er urettferdig, partisk og skadelig for lokalsamfunnet, sier plattformen, som kjemper for å beholde den industrielle bruken av havna.
I en fersk uttalelse retter gruppen skarp kritikk mot det offentliger eide Puertos Canarios, som har bestemt at sementfabrikken ikke får fornyet sin konsesjon på Santa Águeda-havna.
Aktivistene mener avgjørelsen bygger på en bevisst mistolkning av arealplanen på Gran Canaria.
– Den forbyr ikke industriell bruk av havna, men dette har blitt vridd på for å rettferdiggjøre en beslutning som åpenbart tjener andre interesser, sier plattformen i en pressemelding.
En havn for folket?
Gruppen stiller seg kritisk til påstanden om at havna skal åpnes «for alle kanariere», slik Puertos Canarios har hevdet.
De frykter at planen i realiteten er å gjøre Santa Águeda til en eksklusiv marina for de rike, på lik linje med Pasito Blanco.
– Dette vil kun være til glede for en liten elite med tykk lommebok, mens lokalbefolkningen blir skjøvet ut, sier en talsperson i pressemeldingen.
De advarer også om at dette kan være starten på en større endring av El Pajar.
– Vi risikerer at området blir et eksklusivt sted for rike, noe som kan ødelegge det sosiale og økonomiske grunnlaget for lokalsamfunnet i generasjoner, mener aktivistene.
Kritikk av politisk ledelse
Plattformen retter også skytset mot det de oppfatter som en overdimensjonert innflytelse fra turistnæringen på politiske beslutninger.
– Turistsektoren presser på for maksimal profitt på bekostning av industrien og dominerer diskusjonen om hva som er «bra» eller «dårlig» for øya, hevder de.
De er særlig kritiske til Pablo Rodríguez, regionsråd for offentlige prosjekter, som de mener har ignorert gjentatte forespørsler om møter.
– Dette viser en skremmende avstand mellom politikerne og folket de skal representere, sier de.
Dobbeltmoral
Salvar la Bahía anklager også myndighetene for dobbeltmoral.
– Mens Ceisa presses ut, får store turistaktører operere fritt, bygge hoteller på boligområder, privatisere offentlige områder og bruke fasiliteter uten nødvendige tillatelser, sier de.