
Slår jordbæralarm
Fant Hepatitt A-virus.
Bondeorganisasjonen i Valencia raser etter funn av hepatitt A i jordbær fra Marokko.
Jordbæren har blitt importert til Spania og viruset ble oppdaget under en kontroll av matvarene.
Et varsel ble dermed sendt gjennom systemet for matvarevarsler, Rapid Alert System Feed and Food i EU.
Organisasjonen har nå sendt brev til landbruksminister Luis Planas, der de krever hastetiltak fra både spanske myndigheter og EU etter funnet.
Bøndene mener funnet utgjør en fare for folkehelsen, og påpeker at viruset kan ha kommet fra forurenset vann.
Også forbrukerorganisasjonen OCU har advart mot den mulige smittekilden.
Krever svar
Den spanske organisasjonen krever nå svar på hvordan viruset havnet i jordbærene, hva som gjøres for å forhindre at noe lignende skjer igjen, og at alle jordbær som importeres fra Marokko må inspiseres.
De ønsker også at annen frukt og grønnsaker fra landet må underlegges strenge helseinspeksjoner, opplyser de i en uttalelse.
Hepatitt A kan i verste fall medføre leverbetennelse og død, men også feber og oppkast.
Har trolig ikke nådd markedet
Ifølge forbrukerorganisasjonen OCU har jordbær med Hepatitt A trolig ikke nådd markedet i Spania, ettersom smitten ble oppdaget ved import.
– Du trenger ikke å slutte å spise jordbær på grunn av denne informasjonen. Vi i OCU fortsetter å anbefale at man spiser fersk frukt og grønnsaker som en viktig del av sin diett. Ettersom frukt vanligvis spises rått, er det viktig å følge grunnleggende hygieneregler for å forebygge risiko, skriver OCU i sitt varsel.
- Vask frukt og grønt når du skal spise det, ikke lenge før, og fjern alle områder med synlige skader.
- Spiser du frukt eller grønt med skinnet på, la den ligge fem minutter i drikkevann med 4,5 ml klor per 3 liter vann i fem minutter. Skyld godt under rennende vann. Husk at klorinen som brukes må være merket som passende for å desinfisere drikkevann.
- Gni på skinnet for å fjerne smuss og andre potensielle kilder til smitte, så lenge frukten tåler det.