Søppelkaoset på vei mot slutten:
– Et stort steg fremover
Nå lover kommunen store forbedringer.

Etter måneder med overfylte containere, rotteplager og frustrerte innbyggere i San Bartolomé de Tirajana, ser det endelig ut til å lysne.
Kommunen har nå inngått en ny og omfattende avtale om søppelhåndtering – og bilder Canariavisen har tatt i El Pajar viser allerede en merkbar forbedring.
Kaoset oppstod allerede i 2019, når den daværende kontrakten for avfallshåndtering gikk ut. Problemet har blitt gradvis verre, etterhvert som utstyr og ressurser ikke har blitt byttet ut.
Nå har kommunen inngått en ny kontrakt.
– Dette er et stort steg fremover for hele kommunen, sier renholdsbyråd José Ruymán Cardoso López til Canariavisen.
Han bekrefter at kommunen har inngått en ny kontrakt med selskapet Ayagaures Medioambiente S.L.U. for innsamling av plast, papp og papir.

Kontrakten har en verdi på nesten 4,9 millioner euro og strekker seg frem til 2028, opplyser Cardoso López til Canariavisen.
I den nye avtalen er det også inkludert en storoppgradering av utstyret:
– Med dette oppgraderer vi hele systemet. Det kommer 560 splitter nye beholdere – 280 for plast og 280 for papir og papp – som erstatter de 380 som har vært i bruk til nå, sier Cardoso.
Det gir en kapasitetsøkning på nesten 50 prosent. Samtidig får kommunen en ny flåte med moderne og egne renovasjonskjøretøy, som skal gjøre innsamlingen mer effektiv og regelmessig.
Søppelkaos og rotter

Tidligere i år skrev Canariavisen om søppelkaoset i blant annet El Tablero, der overfylte containere førte til klager fra innbyggere, turister og næringsliv.
Folk rapporterte om rotter, uutholdelig lukt og søppel som fløt ut i gater og grøntområder.
– Det ligner et u-land. Dette skader omdømmet vårt som turistdestinasjon, sa Tom Smulders i hotellforeningen FEHT da situasjonen var som verst.
Godt fornøyd
Cardoso er godt fornøyd med den nye avtalen, som også innebærer bedre kontroll over hele avfallssystemet i feriekommunen.
– Vi innfører teknologi for overvåking og kontroll, som vil gi større åpenhet og forbedre tjenesten betraktelig. Samlet sett representerer det en forbedring på over 100 prosent sammenlignet med det gamle systemet, sier Cardoso.