Tradisjonsrik matmesse i Las Palmas

Fredag gikk startskuddet for den tolvte utgaven av mat- og landbruksfestivalen Gran Canaria Me Gusta i Las Palmas.

LOKAL MAT: Det er tradisjoner fra de ulike kommunene som står i fokus i år, under årets Gran Canaria Me Gusta-messe i Las Palmas.
Publisert

Rundt 400 porsjoner potaje ble servert til sultne gjester i messehallen Infecar, i en festhelg som byr på lokalmat, håndverk og smaksopplevelser fra hele øya.

Festivalen, som arrangeres av øyrådet, varer fram til søndag 11. mai og byr på alt fra demonstrasjoner med kjente kokker til matkurs, barneaktiviteter og smaksprøver på ekte kortreist mat.

Gresskar, potet og vannkarse

En av fredagens store favoritter var potaje – en tradisjonell grønnsaksgryte full av lokale råvarer som poteter, gulrøtter, gresskar og karse. 

Sistnevnte er et slags kjennetegn for Telde, som også stilte med steinmalt maisgofio til retten. 

Årets første aprikoser – og en smak av historie

Fra San Bartolomé de Tirajana kom årets første aprikoser – en frukt som kommunen nesten har enerett på.

Men årets avling er lav, med kun 15 000 kilo, forteller jordbruksingeniør Juan Carlos Gómez. 

Det skyldes varmen og tørken i fjor. 

Før i tiden kunne området levere over 200 000 kilo, men nedlagte gårder og manglende rekruttering setter sitt preg på produksjonen.

Likevel har kommunen flere kort på hånden: honning, vin, kaffe og ost – og spesielt ostene fra Quesería La Gloria, som lager prisbelønt geitost av råmelk. 

Smaksreise i gammel butikk

I Gáldars stand kan du ikke bare smake lokal ost, bananer, mousse av gofio og karamelliserte rødløk – du får det hele servert i en tro kopi av en gammeldags kolonialbutikk. 

Her har etterkommere av lokale kremmere lånt ut autentiske varer og interiør for å skape stemning.

Fire typer løk – og et mål om å bli kjent

Gáldar er også kjent for sine løk – og nå har produsentene organisert seg. 

Den nye produsentforeningen deltar på messa for å fremme lokal produksjon og ta vare på de fire klassiske løktypene: chata de sardina, roja de Gáldar, embarque og blanca de Gáldar. 

Kjente kokker og fullspekket program

Festivalen fortsetter gjennom helga, og på lørdag blir det kokkeshow med blant andre Jordi Cruz og Francesca Hunt. 

Søndag er det Ruymán González og Patrizia Di Leo sin tur. 

I tillegg kan du delta på vinsmaking, barneaktiviteter, foredrag og matverksteder – alt med fokus på øyas råvarer og stolte mattradisjoner.

Hele programmet finner du på grancanariamegusta.es.

Tips oss

Har du tips til denne eller andre saker?

Send oss tips
Powered by Labrador CMS