
Advarer mot ukritisk bruk
– Kan virke mot sin hensikt, advarer ernæringsekspert.
Airfryeren har tatt norske og spanske kjøkken med storm. Dette apparatet, som befinner seg et sted mellom en mikrobølgeovn og en stekeovn, lovet oss et mer balansert kosthold og en sunnere livsstil.
Men etter hvert som tiden har gått, har det vist seg at selve airfryeren ikke er nok til å endre vanene våre på den måten vi håpet.
Mange har nå skaffet seg denne dingsen som lar deg «fritere» mat uten olje og med mye mindre strømforbruk.
Men skal vi tro Spanias svar på Fedon Lindberg, Boticaria García, er ikke airfryeren så helsebringende som man skulle tro.
Advarer
Boticaria García har uttalt seg på TV-kanalen La Sexta om den ukritiske bruken av disse maskinene.
– Den bruker mindre olje, noe som er bra for både helsen og lommeboka, og den produserer mindre av de skadelige stoffene som dannes ved frityrkoking, sier García og fortsetter:
Samtidig understreker Boticaria at airfryeren også har sine ulemper.
Ernæringseksperten mener nemlig at ikke alle vil ha like store fordeler ved å bruke de:
– Det kommer helt an på hva du vanligvis spiser hjemme. Hvis du spiser mye frityrstekt mat, kan airfryeren hjelpe deg med å redusere mengden olje. Men hvis du ikke spiser mye frityrstekt mat til vanlig, og heller damper eller koker ferske grønnsaker, så kan det faktisk virke mot sin hensikt, sier han.
Dermed kan airfryeren potensielt føre til at du begynner å lage mer «friterte» retter enn du gjorde tidligere, noe som ikke nødvendigvis er sunt, mener han.