
STUDIE: Olivenolje kan forkorte sykdomsforløpet
Effekten av olivenolje på Covid bekreftet i spansk studie.
En klinisk studie utført av en tverrfaglig gruppe forskere og helsepersonell ved Gerencia de Atención Integrada de Talavera de la Reina i Toledo, viser at olivenolje kan forkorte sykdomsforløpet hos pasienter med covid.
Ifølge studien er det små mengder olivenolje rik på polyfenoler, som bidrar til dette. Den er nå publisert i det prestisjetunge internasjonale tidsskriftet, 'Immunity, inflammation and disease', skriver helsedepartementet i Castilla-La Mancha i en pressemelding.
Kortere sykdomsforløp
Ifølge studiens leder, Dr. Joaquín Álvarez Gregori, har forskerne undersøkt hvordan olivenolje med mye polyfenoler bidro til kortere sykdom hos 84 pasienter.
– Resultatene av denne studien viser en reduksjon i symptomenes varighet, på rundt 3 dager i gjennomsnitt, hos personer som tok oljen rik på polyfenoler sammenlignet med de som ikke tok den, som var om lag 7 dager, forklarer Dr. Álvarez.
Studien har vart i tre år, og inkludert både leger innen akuttmedisin og fastleger, barneleger, lungeleger, allergieksperter og sykepleiere.
Polyfenoler og immunsystemet
Polyfenoler er plante-baserte forbindelser funnet i matvarer som frukt, grønnsaker, urter, krydder, te, mørk sjokolade og vin.
Ifølge Healthline har polyfenolrike matvarer vist seg å gi mange helsefordeler, som lavere blodsukkernivåer, redusert risiko for hjertesykdom og hjelp i forebygging av blodpropp og kreft. De kan også fremme sunn fordøyelse og hjernens funksjon.
Forskernes teori går ut på at olivenolje med polyfenoler varsler immunforsvaret om smitten, før viruset rekker å infisere resten av kroppen. Coronaviruset SARS-CoV-2 som forårsaker Covid, er spesielt godt tilpasset for å unngå kroppens eget forsvar.
Polyfenolene motvirker virusets evne til å hemme de tidlige varslingssystemene kroppen har i svelget, og bidrar derfor til at viruset ikke rekker å spre seg videre før immunforsvaret slår til. Dermed ender sykdommen gjerne bare med en lett forkjølelse i de fleste tilfeller, mener forfatterne bak studien.
Olivenolje kan ha flere helsegevinster
Olivenolje kan ikke bare bidra til kortere sykdomsforløp hvis man får Covid.
En studie publisert i Journal of the American College of Cardiology viser blant annet at en halv spiseskje olivenolje om dagen, gir mindre risiko for å dø av kreft, Altzheimers sykdom, hjertesykdom eller lungesykdom, sammenlignet med de som bruker mindre av dette sunne fettet, ifølge NHI.