Mousse av gofio er en av våre favoritter til jul.

5 kanariske desserter du må prøve til jul!

Julen er perfekt for å teste noe nytt på dessertbordet, og Kanariøyene har mye godt å by på. 

Publisert

Fra karamellpudding til søte små paier – her får du oppskriftene på noen av de mest populære søtsakene øyene har å tilby.

Frangollo (Kanarisk maismel-pudding)

Frangollo er en klassisk kanarisk dessert.

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 100 g maismel (gjerne grovt)
  • 1 liter melk
  • 100 g sukker
  • 1 kanelstang
  • Skallet fra 1 sitron (bruk en tynn stripe)
  • 50 g rosiner
  • 50 g hakkede mandler
  • 1 ts anisfrø (valgfritt)
  • 1 klype salt
  • Honning (til topping)

Fremgangsmåte:

  1. Varm opp melken med kanelstang og sitronskall i en kjele. Når det begynner å småkoke, fjern sitronskallet og kanelstangen.
  2. Tilsett maismel gradvis under omrøring for å unngå klumper.
  3. Kok på lav varme i 15–20 minutter, og rør hele tiden til blandingen tykner.
  4. Tilsett sukker, rosiner, mandler, anisfrø og en klype salt. Bland godt.
  5. Hell i skåler og avkjøl. Server med litt honning på toppen.

Quesillo (Kanarisk karamellpudding)

Flan, eller pudding som vi kaller det i Norge, er populært på Kanariøyene.

Ingredienser (4–6 porsjoner):

  • 1 boks kondensert melk (ca. 400 g)
  • 400 ml helmelk (bruk boksen fra den kondenserte melken som mål)
  • 5 egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 100 g sukker (til karamell)

Fremgangsmåte:

  1. Smelt sukkeret i en panne til det blir karamell og hell det i bunnen av en ildfast form.
  2. I en bolle, pisk eggene lett. Tilsett kondensert melk, helmelk og vanilje, og bland godt.
  3. Hell blandingen over karamellen i formen.
  4. Sett formen i et vannbad og bak i ovnen på 180 °C i ca. 50 minutter, eller til puddingen er fast.
  5. Avkjøl før servering. Vend puddingen forsiktig ut på et fat.

Truchas (Søtpotet- eller gresskarfylte paier)

Trucha med søtpotet er en klassiker på ethvert kanarisk julebord. Må ikke forveksles med ørrett, som også heter Trucha - denne paien har nemlig ingenting å gjøre med fisken.

Ingredienser (12 små paier):

  • 250 g hvetemel
  • 100 g smør (romtemperert)
  • 1 egg
  • 50 ml vann
  • 1 klype salt
  • 300 g søtpotet eller gresskar (kokt og most)
  • 100 g sukker
  • 1 ts kanel
  • Revet skall av 1 sitron
  • Melis til pynt
  • Olje til steking (valgfritt, hvis du vil fritere)

Fremgangsmåte:

  1. Lag deigen ved å blande mel, smør, egg, vann og salt. Elt til du får en smidig deig. Pakk inn i plast og la hvile i 30 minutter.
  2. Bland most søtpotet eller gresskar med sukker, kanel og sitronskall til fyllet.
  3. Kjevle ut deigen og skjær ut små sirkler. Legg en teskje fyll på hver sirkel, brett over og klem kantene sammen med en gaffel.
  4. Stek i ovnen på 180 °C i 15–20 minutter eller fritér dem i olje til de er gylne.
  5. Dryss over melis før servering.

Bienmesabe (Mandelbasert dessert)

Bienmesabe er en mandelbasert og søt dessert.

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 200 g mandler, finmalte
  • 200 g sukker
  • 4 eggeplommer
  • 200 ml vann
  • 1 kanelstang
  • Revet skall av 1 sitron

Fremgangsmåte:

  1. Kok opp vann med sukker, kanelstang og sitronskall til du får en sirup. Fjern kanelstangen og sitronskallet.
  2. Tilsett de malte mandlene i sirupen og kok på lav varme under omrøring til blandingen tykner.
  3. Fjern fra varmen og rør inn eggeplommene én etter én.
  4. Server varm eller kald, gjerne med en skje iskrem ved siden av.

Mousse av gofio

Mousse av gofio er en av våre favoritter til jul.

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 150 g gofio (kanarisk ristet kornmel)
  • 250 ml kremfløte
  • 100 g sukker
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 100 ml melk
  • 1 ts kanel (til pynt)

Fremgangsmåte:

  1. Pisk kremfløten stiv sammen med sukker og vanilje.
  2. Bland melk og gofio til en jevn røre. Vend dette forsiktig inn i kremen.
  3. Hell moussen i serveringsglass og avkjøl i kjøleskapet i minst 2 timer.
  4. Dryss kanel på toppen før servering.

Buen provecho! 

Powered by Labrador CMS