Grønt lys for oppgradering av Chira-demningen

Skal oppgraderes.

Soria-demningen på Gran Canaria.
Publisert

Kortversjonen

  • Etter over 60 år i drift skal Chira-demningen i Arguineguín-dalen oppgraderes for å bli en del av vannkraftverket Salto de Chira. Miljømyndighetene på Gran Canaria har gitt grønt lys for prosjektet.
  • Kraftverket, som er under bygging, vil bruke overskuddsenergi til å pumpe vann fra havet. Når behovet for fornybar energi oppstår, kan denne energien hentes tilbake som vannkraft.
  • Før kraftverket kan ferdigstilles i 2027, må Chira-demningen oppgraderes. Miljørapporten konkluderte med at prosjektet ikke vil ha betydelige negative konsekvenser for miljøet.
  • Til tross for den positive miljørapporten, har prosjektet møtt kritikk fra miljøvernere og lokale innbyggere. Kritikken fokuserer på naturinngrep i beskyttede områder og manglende lokal medvirkning.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

Etter over 60 år i drift skal Chira-demningen i Arguineguín-dalen få en skikkelig oppgradering. 

Nå har miljømyndighetene på Gran Canaria gitt grønt lys til prosjektet som skal gjøre dammen klar for bruk i vannkraftverket Salto de Chira, også kjent som Chira-Sora. 

Byggingen av kraftverket er allerede i gang. Når det står ferdig skal vann pumpes opp fra havet med overskuddsenergi. 

Når behovet for fornybar kraft melder seg, f.eks. hvis det er overskyet og ikke blåser, kan man hente tilbake denne energien i form av vannkraft. 

Kraftverket skal stå ferdig i 2027. 

Må oppgraderes

Men før prosjektet kan ferdigstilles må den øvre demningen i prosjektet, Chira, altså oppgraderes. 

Klarsignalet kommer etter at miljørapporten for prosjektet slo fast at det ikke har betydelige negative konsekvenser for miljøet. 

I tillegg skal deler av den gamle demningen beholdes på grunn av dens historiske verdi. 

Store mangler i gammelt anlegg

Chira-demningen ble påbegynt i 1941 og tatt i bruk i 1963. Likevel mangler den fortsatt viktige elementer som bunnuttak, fullverdig elektrisk anlegg og nødstrømsaggregat. 

I tillegg er det seks vanninntak på forskjellige nivåer som både er slitt og mangler gitter for å hindre rusk i å komme inn.

Arbeidet er beregnet å ta 18 måneder, og skal gjennomføres før det nye vannkraftverket Salto de Chira settes i drift.

Vann skal pumpes opp fra havet, avsaltes, og deretter lagres i Soria-demningen på 900 m.o.h. Herfra kan vannet slippes ned til Chira-dammen for å produsere strøm ved behov.

Kritisert prosjekt

Til tross for den positive miljørapporten rundt oppgraderingen av selve demningen, har kraftverket møtt kraftig kritikk fra miljøvernere. 

Miljøorganisasjoner, lokale innbyggere, bønder og enkelte fagfolk har reagert på både innholdet i prosjektet og måten det er blitt presset gjennom på.

Et av hovedpunktene i kritikken er at prosjektet fører til store naturinngrep i beskyttede områder. 

Tunnelene, kraftlinjene og den nye infrastrukturen bygges midt i et biosfærereservat og i nærheten av nasjonalparken Tamadaba. 

Dette er områder med sjelden og sårbar natur, og mange frykter at prosjektet vil gjøre ubotelig skade. 

Miljøorganisasjoner som Ben Magec–Ecologistas en Acción har vært særlig tydelige på at de mener prosjektet ikke er bærekraftig. 

MÅTTE HOLDE VAKT: Nasjonalpolitiet har blitt tilkalt ved flere anledninger for å holde vakt under konstruksjonsarbeidet av det nye kraftverket, fordi demonstranter har forsøkt å stoppe prosjektet.

Også vannforvaltningen er et stridstema. Bønder i området er bekymret for hvordan prosjektet vil påvirke tilgangen til vann, og flere peker på at øyas vannreserver allerede er under press. 

Det er særlig frykt for at grunnvannet kan bli forurenset under anleggsarbeidet, eller at vannreservoarene vil bli brukt på en måte som prioriterer strømproduksjon fremfor lokal jordbruksdrift.

En annen gjenganger i kritikken er mangelen på lokal medvirkning. Flere mener prosjektet er dyttet på lokalbefolkningen ovenfra, uten reell dialog eller hensyn til innsigelser. 

Demonstrasjoner, folkemøter og rettslige prosesser har blitt brukt som virkemidler for å stoppe eller endre prosjektet, men så langt uten gjennomslag. 

Tips oss

Har du tips til denne eller andre saker?

Send oss tips



Powered by Labrador CMS