Protestene fortsetter:
– Kanariøyene har nådd bristepunktet
Se bildene fra søndagens stordemonstrasjon mot dagens turistpolitikk i Las Palmas.

Lørdag gikk folk igjen ut i gatene på Kanariøyene i protest mot masseturismen. Det er tredje gang på litt over ett år at bevegelsen «Canarias tiene un límite» mobiliserer innbyggere til å si tydelig fra om hva de mener er et ødeleggende turismemønster.
– Ingenting har endret seg siden første gang, forteller Maria Santana, en av demonstrantene, til Canariavisen.
Hun legger til:
– Ingen her er mot turisme. Men vi er for at den skal komme oss til gode og da må vi se ansvarlighet hos politikerne.
Se alle bildene fra demonstrasjonen nederst i saken.
Siden den første demonstrasjonen 20. april i fjor, har turiststrømmen fortsatt i samme høye tempo, og boligmarkedet er like utilgjengelig – om ikke verre – for fastboende som før.

God stemning likevel
Til tross for de mange smertepunktene, malt på håndlagde bannere og med kanariske flagg, var stemningen god under dagens demonstrasjon i Las Palmas.
Flere tusen mennesker møtte opp, mange ikledd gule t-skjorter. En gruppe med trommer satte takten et lite stykke bak i toget.
Mange smilte og pratet sammen underveis, stoppet for å hilse på venner og bekjente, mens slagord ble ropt foran i toget.

Demonstrasjonen skulle være fredelig, og det regnet åpenbart også politiet med: nasjonalpolitiet møtte opp med seks betjenter, lokalpolitiet med fire. De holdt seg bak toget.
Kun noen få personer hadde banner med det nå velkjente slagordet "Tourists, Go Gome", som har preget nyhetsbildet siden i fjor.

For resten handlet det om alt fra naturvern til boligpriser. "Kanariøyene er ikke til salgs", stod det på et banner. "Hvis turister legger igjen mye penger, hvor er vår rikdom?" stod det på et annet.
Budskapet var altså rettet først og fremst mot politikere og turistnæringen, ikke turistene.

Har satt dagsorden
Selv om situasjonen på bakken ikke har forandret seg ifølge demonstrantene, har protestene satt spor i den politiske debatten.
Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, har allerede advart turistnæringen: – Overskuddene må komme samfunnet til gode, enten frivillig eller gjennom skattegrep.
I Mogán er det allerede innført en lokal «turistskatt» per overnatting, og det kan bli starten på en bredere innføring av slike avgifter.

Også PSOE, som tidligere satt i regionalregjeringen uten å røre dette temaet, har nå åpnet for en slik skatt.
Flere naturmonumenter har også fått besøksbegrensninger på øygruppen.
Kamp om boligene
Et annet tiltak som nå diskuteres, er strengere regulering av ferieboliger. Et lovforslag er til behandling i parlamentet, og kan tvinge mange utleiere til å avslutte virksomheten – og i teorien frigjøre boliger til det private markedet.
Målet er lavere boligpriser og bedre tilgang for lokalbefolkningen, som i dag ofte blir utkonkurrert av turister og utenlandske investorer.

Streik og lønnskamp
Det er ikke bare miljø og bolig som vekker engasjement. Også arbeidstakere i hotellbransjen har markert seg.
På Tenerife har det vært streik etter at forhandlinger med arbeidsgiverne brøt sammen.
I Las Palmas kom partene derimot til enighet om lønnsøkning og bedre arbeidsforhold – blant annet spesiallagde senger som gjør arbeidet lettere for renholderne.

Vil stoppe veksten
Miljøorganisasjoner og demonstranter krever at «ødeleggende prosjekter» som turistkomplekset Cuna del Alma på Tenerife stanses.
De ønsker mindre turistbygging, sterkere vern av naturen og en ny lov om økologisk restaurering av ødelagte områder.
Samtidig krever de en «residenslov» som begrenser tilflytting, men et slikt forslag kolliderer med EUs regler om fri bevegelse, slik Canariavisen tidligere har skrevet om.

Rekordår for turismen
Likevel – tallene peker i motsatt retning. 2024 ble et nytt rekordår med nesten 17,8 millioner turister, ifølge kanariske turistmyndigheter. Det er 1,5 millioner flere enn året før, og i 2025 snakkes det om nye rekorder.
Myndighetene har gitt utrykk for at de vil ha færre, men mer betalingsvillige turister.
Men i praksis er fokuset fortsatt på volum – og boligkrisen for lokalbefolkningen vedvarer, advarer demonstrantene.

Også i Puerto del Rosario på Fuerteventura og i Arrecife har det vært demonstrasjoner i dag. Førstnevnte tiltrakk seg rundt 800 demonstranter, ifølge La Provincia. I Arrecife var oppmøtet bedre, med rundt 3 000 oppmøtte.
Foreløpige tall fra Santa Cruz de Tenerife tyder på rundt 7 000 demonstranter, ifølge nasjonalpolitiet.
I Las Palmas dukket omtrent 3 000 personer opp, ifølge politiet.
– Kanariøyene har en grense, og den er nådd, er budskapet.