☀️ SOMMERSALG:
Vi er her hele sommeren - prøv oss for kun 315,- kr i 6 måneder!
Tilbudet gjelder kun nye abonnenter.
Har du tenkt å være bråkebøtte på neste Ryanair-flyvning? Da bør du kanskje revurdere.
Nå skjerper lavprisselskapet reglene, og innfører en bot på hele 500 britiske pund – drøyt 6 800 kroner – for passasjerer som oppfører seg dårlig om bord.
Ifølge flyselskapet er dette et forsøk på å få bukt med det de kaller «uakseptabel oppførsel» i lufta.
I tillegg til boten kan du bli kastet av flyet, og selskapet varsler at de også vil vurdere å kreve erstatning fra passasjerer som skaper trøbbel.
– Det er ikke greit at én passasjer ødelegger turen for alle andre. Derfor tar vi grep, sier en talsperson for Ryanair, ifølge en pressemelding fra selskapet.
Bakgrunnen for innstrammingen er en økning i urolig atferd på fly – spesielt på populære «party-destinasjoner» som Ibiza og enkelte greske øyer, men også Kanariøyene.
I verste fall må flyet omdirigeres, noe som kan koste selskapet titusenvis av kroner.
Det har vært flere tilfeller av slike uregjerlige passasjerer de siste årene, noe Canariavisen har omtalt flere ganger.
For å unngå dette, har Ryanair lenge bedt om strengere regler for alkoholsalg på flyplassene.
De mener blant annet at det bør være maks to enheter alkohol per passasjer før avgang – slik det allerede er begrensninger på taxfree-varer.
– Vi lar ikke folk kjøre i fylla. Så hvorfor skal vi sende dem opp i 10 000 meters høyde når de er overstadig beruset, sa Ryanair-sjef Michael O’Leary til The Telegraph i fjor.
Selv om passasjerer får ta med seg alkohol kjøpt på taxfree, understreker selskapet at flaskene må være uåpnet og forbli i veska under hele reisen.
På enkelte ruter – særlig til festdestinasjoner – kontrollerer Ryanair også håndbagasjen for å sikre at ingen prøver å smugdrikke om bord.
– Disse hendelsene skjer ikke ofte, men i en så trang og delt plass som et fly, er det ekstra viktig at folk oppfører seg, sier selskapet.
Ryanair har tidligere pekt ut flyplassene i Liverpool, Manchester, Glasgow og Edinburgh som verstinger når det gjelder overstadig drikking før avgang.
Nulltoleranse
Også hos Norwegian har de nulltoleranse for uregjerlige passasjerer, selv om de ikke har innført en standardsats, slik Ryanair har gjort.
Det forteller kommunikasjonsdirektør Eline Hyggen Skari til Canariavisen.
– De aller fleste som flyr med oss oppfører seg godt og er hyggelige passasjerer. Det er vi svært glade for. Når det gjelder uregjerlige passasjerer har vi nulltoleranse og vi politianmelder, forklarer Hyggen Skari.
Om man blir dømt for å lage bråk på flyet, får man med stor sannsynlighet også bot, i tillegg til erstatningen flyselskapene kan kreve for påløpte utgifter.
– Utgifter kan for eksempel påløpe om flyet må avvike fra den opprinnelige flyruten og gå ned på en annen flyplass enn den som er planlagt. Disse utgiftene vil inkludere blant annet landingsavgifter, navigasjon, ekstra drivstoff, ekstra catering og de-icing, og vil variere. Beløpene kan bli høye, advarer Hyggen Skari.
I norske domstoler finnes det flust av eksempler på hva som skjer med uregjerlige passasjerer.
I 2020 ble blant annet en mann på 31 år dømt til 15 000 kroner i bot i Alstahaug tingrett, fordi han nektet å ta på seg setebeltet før landing hos Widerøe, ifølge Lovdata.no.
Han måtte også betale 1 846 kroner i erstatning til flyselskapet.
Mannen ble dømt for lydighetsnektelse etter luftfartsloven § 14-11, som også gir anledning til opptil tre års fengsel.
Retten mente imidlertid ikke at tid bak murene var nødvendig i dette tilfellet.
I Asker og Bærum tingrett ble en 51 år gammel mann ble dømt til ubetinget fengsel i 21 dager for drapstrusler om bord på fly, og for å ha nektet å etterkomme pålegg fra kabinpersonalet om å holde seg i ro i 2016.
Ved straffutmålingen ble det lagt vekt på at truslene fant sted om bord på fly.
Han ble i tillegg dømt til å betale erstatning til flyselskapet på 96 000 kr, ettesom flyet måtte mellomlande for å sette av mannen hos politiet.