Store demonstrasjoner mot masseturisme på Kanariøyene – dette handler protestene om

– Absurd å kalle det turismefobi, sier talsmann for partiet Drago Canarias, Luis de la Barrera. 

Fra fjorårets protestaksjon mot dagens turistpolitikk på Kanariøyene.
Publisert

Søndag 18. mai går tusenvis av mennesker ut i gatene på Kanariøyene og flere steder på det spanske fastlandet for å demonstrere mot det de mener er en uholdbar turismemodell.

Protestene skjer samtidig på Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma og El Hierro – samt i storbyer som Madrid, Barcelona og Valencia. Det blir også en støtteaksjon i Berlin.

Handler ikke om turistfiendtlighet

Initiativet, som har fått navnet Canarias tiene un límite (Kanariøyene har en grense), kommer ikke fra noe politisk parti, men fra sosiale bevegelser og lokale organisasjoner som mener utviklingen har gått for langt.

– Kanariøyene står overfor en stor utfordring, og så langt har ingen politiske partier klart å løse det, sier Luis de la Barrera, talsperson for partiet Drago Canarias, til avisen La Provincia.

Han understreker at demonstrasjonene ikke er politisk styrte, selv om han selv er politiker og har støttet bevegelsen offentlig. 

– Dette er ikke arrangert av noen partier – heller ikke mitt eget. Det er sosiale bevegelser som står bak, sier han.

Puerto Rico-stranda i Mogán kommune på Gran Canaria. Byen er et turismehotspot og ble i sin tid bygget for nettopp turisme.

– Absurd å kalle det turismefobi

Han reagerer på at deler av reiselivsnæringen og enkelte politikere forsøker å latterliggjøre protestene ved å kalle det for "turismefobi". 

– Det er et begrep som mange politiske partier og deler av reiselivsnæringen bruker for å sverte og latterliggjøre denne bevegelsen og de som støtter den, mener han.

– Hvordan kan man snakke om turismefobi når levekårene blir stadig verre, til tross for økende turismen? Er det turismefobi å si at stadig flere ferieboliger gjør det vanskelig å finne bolig? 

Han fortsetter: 

– Eller at lønningene er blant de laveste i Spania, selv om turismen vokser? Eller å si at hoteller, motorsportbaner og boligprosjekter for utenlandske kjøpere ødelegger naturen? Eller å advare mot overbefolkning og økt press på offentlige tjenester? Det er absurd å bruke et slikt begrep når det finnes så tydelige sosiale bevis for det vi forsøker å få frem, sier han.

Mange problemer

– Masseturisme, boligkrise, ødeleggelse av natur og offentlige tjenester i dårlig forfatning. Øyene våre lider under mange problemer, sier han.

Men selv om problemene er mange, er det ikke turistene som er målet for demonstrasjonene, men kanariske politikere. 

Demonstrantene ønsker nemlig ikke å stenge dørene for turister. I motsetning til hva enkelte ekstreme grupperinger har gitt uttrykk for, er det få krav som vil ramme turismen på øygruppen. 

Blant kravene de stiller er begrensninger i boligkjøp for ikke-residenter, tiltak mot overutbygging i sårbare områder, bedre arbeidsvilkår i turistnæringen og bevaring av Kanariøyenes kulturelle identitet. 

Mer ekstreme grupper

Men det finnes også mer ekstreme grupperinger som faktisk er mot turismen, slik den fremstår i dag. 

Arona på Tenerife.

Det har Canariavisen skrevet om tidligere, da vandaler blant annet ødela 200 solsenger på Tenerife og tagget ved stranda med turistfobiske budskap som "Tourists, Go Home". 

Rekordmange turister – og voksende frustrasjon

Bare i mars kom det 1,55 milloioner utenlandske turister til Kanariøyene, viser tall fra Promotur og flyplassoperatøren Aena. 

I fjor kom det rundt 18 millioner turister., også en ny rekord. 

Turistene legger også igjen mer penger enn noen gang: 2,43 milliarder euro bare i mars, ifølge tall fra det nasjonale statistikkbyrået INE. 

TOPPÅR: 2024 ble et rekordår med 18 millioner turister på Kanariøyene. Det er rundt 8 ganger så mange som det bor folk på øygruppen.

Rammer boligmarkedet

Men ikke alle er begeistret for utviklingen.

I takt med at flere turister kommer, og i kombinasjon med statlige boliglover som truer med pristak og gir større rettigheter til leietakere, har flere valgt å gå for ferieutleie. 

Det har ført til økte leiepriser, og bidratt til en boligmangel som allerede var problematisk som følge av mangel på nybygg.

At mange eiere også har mulighet til å tjene mer på ferieutleie, har bidratt ytterligere til disse prisøkningene. 

ØKT KRAFTIG: Antallet ferieboliger har økt kraftig på Kanariøyene de siste årene. Det har lagt press på et allerede vanskelig boligmarked for fastboende.

Går ut over naturen

Flere miljøgrupperinger, som Ben Magec, har også pekt på hvordan den økte turismen får konsekvenser for kanarisk natur

Med flere biler på små veier og i trange gater, folk som tilbringer tid i fjellene eller ved naturperler langs kysten, har trengselen økt. 

Det har også forurensning, forsøpling og ikke minst antallet mennesker. Presset ved populære turistattraksjoner som Roque Nublo på Gran Canaria, har vært til å ta og føle på. 

I kjølvannet av fjorårets demonstrasjoner mot masseturisme, har det blitt innført flere tiltak. 

PRESSET: Naturattraksjoner som Roque Nublo på Gran Canaria har vært under hardt press fra turismen.

Ved Roque Nublo må man nå reservere plass, og parkering oppe ved naturmonumentet er forbudt. Nå er det shuttlebuss som gjelder, for å begrense antallet personer som legger press på det populære naturområdet. 

På Tenerife har øyrådet innført økoavgifter ved populære naturområder og på Teide er det begrensning i kapasitet og krav om forhåndsregistrering på nett

Lignende tiltak er utført i Masca også, der man kun får ta seg inn i naturområdet via buss. 

MÅ TA BUSS: Som på Roque Nublo på Gran Canaria, må man også ta buss for å komme opp til Masca på Tenerife.

Streiket for bedre lønn

Som Canariavisen tidligere har skrevet, har også ansatte i turistnæringen reagert på det lave lønnsnivået

For mens rekordmange turister legger igjen rekordmye penger, har kjøpekraften for de som jobber i næringen gått ned de siste årene

I påsken førte dette til streik på Tenerife. Det ble også varslet storstreik på Gran Canaria, men denne ble avblåst i siste liten. 

– I lang tid har man trodd at turismen skulle gjøre oss kanariere rike, men det ser ikke ut til å ha skjedd, sier Luis de la Barrera til La Provincia.

ØKER KRAFTIG: Boligprisene har økt kraftig de siste årene. Samtidig har kjøpekraften gått ned.

Kan påvirke trafikk og arrangementer

Selv om protestene primært er rettet mot lokale myndigheter og nasjonal politikk, kan norske turister og fastboende merke effektene – særlig i form av stengte veier og trafikale utfordringer på demonstrasjonsdagen.

MANGE MENNESKER: I fjor antok arrangørene at rundt 50.000 mennesker deltok i demonstrasjonene på Kanariøyene.

Canariavisen anbefaler derfor å følge med på lokale nyheter og råd fra reisearrangører om du skal ut og reise søndag 18. mai.

Demonstrasjonene som er varslet skal være fredelige og er godkjent av kanariske myndigheter. 

Powered by Labrador CMS