6 spisevaner du må lære i Spania
For nordmenn er middag klokka fem og brødskiver til lunsj omtrent like selvfølgelig som brunost på fjelltur. I Spania er det helt andre regler som gjelder – og de kan ta litt tid å venne seg til.

Det tok meg ikke lang tid å skjønne at det ikke bare var sola som sto høyere på himmelen her i Spania – det gjorde også lunsjen.
Som nordmann er jeg oppdratt til å spise brødskiver foran PC-en og få middagen servert klokka fem.
Her nede er reglene snudd på hodet: lunsjen kan vare halve dagen, middagen begynner lenge etter at den siste kaffekoppen er ryddet på plass i Norge, og bordet er først og fremst et sted å være sammen, ikke bare å bli mett.
Her er noen lekser jeg har tatt med meg fra det spanske matbordet.
Lunsjen er hellig
Der vi gjerne spiser et par skiver med svett og nitrist gulost foran PC-en eller kjøkkenbenken, er lunsjen i Spania selve hovedmåltidet.
En «menú del día» på restaurant kan vare et par timer, og i helger og ferier kan lunsjen strekke seg langt ut på ettermiddagen.

Ikke minst er det ordentlig varm mat som serveres. Ingen svette skiver kneip i matboks.
Da jeg fortalte mine spanske venner om konseptet med "matpakke", forstod de det først som en fristende piknik-kurv.
Da jeg forklarte virkeligheten bak den særnorske og særdeles kjipe tradisjonen, kunne de nesten ikke tro sine egne ører. "Que fue!" - "Hva i huleste?" var svaret.
Middag klokken ti
Hvis du synes middag hos venner og bekjente klokka 20 er seint, blir du satt på prøve i Spania.
Her starter de fleste først først rundt 21-tiden – og ikke sjelden senere.
Vil du spise tidligere, havner du fort i selskap med turister.
Brød til alt – men ikke som i Norge
Glem grovbrødskivene. I Spania serveres hvitt brød til alle måltider.
Det brukes til å dytte maten på gaffelen, eller til å suge opp saus.
Skal brødet stå for hoveddelen av måltidet kan du regne med en varm baguette fylt med grillet eller stekt kjøtt.
Søt frokost og «andre frokost»

Der vi er vant til havregrøt eller knekkebrød, starter mange spanjoler dagen med søt gjærbakst, churros eller sukkerholdig kaffe. Dette er en vane jeg har valgt å ikke ta inn over meg, av hensyn til helsa.
Og som du sikkert har skjønt til nå, er spanjolene veldig glad i mat. I likhet med hobbitene i Ringenes Herre, er det ingenting som en "andre frokost" i 11-tiden.
Som nordmenn er spanjolene også glad i kaffe, så denne består gjerne av potetomelett og mer kaffe.
«Tupper»-lunsj på jobb
Selv om mange spanjoler synes den norske matpakka er helt bak mål, er de likevel. ikke helt fremmed for begrepet.

Men der nordmenn er velkjente for den triste brødskiva, står det gjerne middagsrester på menyen om spanjolene må ha med matpakke.
De varmer opp maten på jobb og spiser noe som kunne passert som en full middag hjemme hos oss.
Etter maten: «Sobremesa»
For en nordmann kan det virke uvant å bli sittende ved bordet i timesvis etter at tallerkenen er ryddet bort.
Men i Spania er «sobremesa» – praten etter måltidet – like viktig som selve maten.
Og ofte varer den i flere timer, med hele familien samlet.