Uvanene som irriterer vettet av spanske servitører
Å spise ute er en av de store gledene ved å bo eller feriere i Spania. Men noen (u)vaner bør kanskje bli igjen hjemme – i hvert fall hvis du vil unngå å irritere vettet av servitørene.

Spanske servitører er kjent for å være hyggelige og tålmodige, men de har sine grenser.
Her er fem klassikere du bør styre unna neste gang du skal ut og spise i Spania.
1. Å bare sette seg – uten å si hei eller spørre først
I Norge er vi vant til å finne et bord selv. Men i Spania er det god skikk å hilse på personalet. Det gjelder også når restauranten virker tom. Det finnes ikke noe mer irriterende for en spansk kelner enn at folk bare rusler inn, velger et bord, og overser både “hola” og øyekontakt. I Spania er dette normal folkeskikk.
2. Å flytte rundt på bord og stoler som om du eier stedet
Uteserveringen er ikke en campingplass. Mange servitører har brukt god tid på å plassere bord og stoler i riktig avstand og i tråd med regler og flyt i serveringen. Om du bare begynner å rigge om fordi du vil sitte annerledes – eller trekke bord sammen til storfamilien – skaper det både kaos og frustrasjon. Spør først, så slipper du sure blikk.
3. Når dere bestilte bord for seks – og dukker opp ni (eller fire)
Dette skjer oftere enn mange tror. “Det ordner seg vel”, tenker folk. Men på spanske restauranter er det ofte begrenset med plass – og god planlegging er viktig. Når du tar med tre ekstra personer uten å gi beskjed, skaper du stress og dårlig stemning i serveringa. Og motsatt: Når halve bordet uteblir uten å ringe først, blir det både tomme seter som kunne ha vært brukt et annet sted.
4. Å stable tallerkener og bestikk som et lite tårn
Vi nordmenn liker å hjelpe til, og det er velment. Men når du stabler tallerkener, bestikk og servietter i en ustødig pyramide, gjør du det bare verre for servitøren. Det ser hjelpsomt ut, men det blir fort klønete å håndtere – og kan faktisk føre til knuste fat og ekstrajobb. La servitørene gjøre jobben sin, så går det fortere for alle.

5. Å forlate bordet som om det har vært nachspiel
Ja, du er på ferie. Men det betyr ikke at det er greit å slenge brukte servietter, våtservietter og plastposer utover hele bordet og stikke. En klassiker du også bør unngå: knekte tannpirkere i glasset. Disse må servitøren da manuelt skylle ut eller pirke ut før glasset vår i vaskemaskinen. Å sette stolen pent inn igjen og rydde litt etter seg viser respekt for de som jobber – og gjør det hyggelig for neste gjest. Det tar deg fem sekunder, men gjør en stor forskjell for servitørene.