☀️ SOMMERSALG:
Vi er her hele sommeren - prøv oss for kun 315,- kr i 6 måneder!
Tilbudet gjelder kun nye abonnenter.
Forretningsmannen Santiago Santana Cazorla er frifunnet for anklagene om å ha tilegnet seg en fritidsbåt som var registrert på familieselskapet Anfi del Mar SL.
Den kanariske høyesteretten har med det opphevet dommen fra provinsretten i Las Palmas, som tidligere dømte ham til ett års fengsel for grovt underslag.
I etterkant av dommen ble Cazorla etterlyst i hele Spania.
Avgjørelsen kommer etter at domstolen sendte ut arrestordre på Cazorla.
Saken startet med en anmeldelse fra hans egen bror i 2018, etter en intern konflikt i den kjente timeshare-bedriften Anfi del Mar på Gran Canaria.
Ifølge dommen skal Cazorla ha overtatt båten i 2012 fra en kunde som ikke klarte å betale havneavgiftene.
Båten ble da registrert på Anfi del Mar SL, men ifølge forsvareren til Cazorla var det ham selv som brukte båten fast og dekket alle utgifter til vedlikehold, også i årene etter at han forlot selskapet.
Høyesterett legger i sin frifinnelse vekt på at selskapet aldri krevde båten tilbake før den strafferettslige klagen kom.
De mener det derfor ikke er dokumentert at båten faktisk tilhørte Anfi del Mar SL, og at Cazorla handlet i god tro som eier.
Retten viser også til at båten senere ble tatt med til Marokko, hvor Cazorla forsøkte å registrere den på seg selv og endret navnet fra «Phoenix One» til «Lery».
Han er ikke lenger eier av båten i dag.
Domstolen konkluderer med at det ikke finnes tilstrekkelige bevis for at båten tilhørte selskapet, og at det dermed ikke foreligger nok bevis for å dømme han for underslag.
Forretningsmannen Santiago Santana Cazorla var i mange år en av Gran Canarias mektigste menn.
Gjennom selskapet Grupo Santana Cazorla bygget han og broren Manuel opp et forretningsimperium innen bygg, eiendom, hotell, vannforsyning og bilutleie.
På sitt største hadde konsernet over 3 000 ansatte og en årlig omsetning på godt over 300 millioner euro.
Men det som startet med suksess, endte i bitter strid og økonomisk kollaps.
Konflikten mellom brødrene utviklet seg til en åpen familiekonflikt med rettssaker og gjensidige anklager, som blant annet inkluderte en luksusbåt.
Mellom 2021 og 2024 gikk flere av konsernets selskaper konkurs, blant annet Hermanos Santana Cazorla, Petrecan, Mar Abierto, Anfi Sales og Anfi Resorts.
Et av de mest kjente selskapene i porteføljen var nettopp Anfi del Mar, timeshare-selskapet som Santana Cazorla eide 50 prosent av sammen med hotellgiganten Lopesan, etter at Lyng-familien ble kjøpt ut.
Anfi ble i 2023 verdsatt av domstolene til 400 millioner euro, tilsvarende over 4,7 milliarder kroner, etter at også flere Anfi-selskaper ble satt under offentlig administrasjon.
I februar 2025 kjøpte Lopesan ham ut for å sikre videre drift og redde over 700 arbeidsplasser.
De varslet samtidig investeringer på 100 millioner euro.
Selskapet var da tungt nedlesset i gjeld, og en gjeldsordning ble vedtatt med støtte fra over 70 prosent av kreditorene.
Santana Cazorla forsøkte å stanse avtalen, men fikk avslag – hans krav utgjorde mindre enn 0,001 prosent av gjelden, og retten kalte protesten «meningsløs».